top of page

Tarieven

Psychotherapie voor volwassenen van 18 jaar en ouder wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per verzekering en per polis: Een (zuivere) restitutiepolis biedt een betere vergoeding dan een natura- of een combinatiepolis.


Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts.
Ik werk momenteel zonder contracten met de zorgverzekeraars. De factuur moet je dan zelf bij de zorgverzekeraar indienen. Afhankelijk van je zorgverzekering krijg je 50-100% vergoed. Vraag dit vooraf na bij je zorgverzekering. Je bent zelf verantwoordelijk voor tijdige betaling. Voor behandeling geldt per kalenderjaar het eigen risico (385 of hoger). Gaat jouw behandeling over de grens van het kalenderjaar heen, dan betaal je voor beide kalenderjaren het eigen risico. Het wettelijk verplichte eigen risico is voor 2024 vastgesteld op € 385,00. Daarnaast kun je nog een vrijwillig eigen risico hebben; ook dit wordt eerst verrekend voordat je de zorg vergoed krijgt.

​​

Voor het jaar 2025 heb ik wel een contract afgesloten met de zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. 

​

Zorgprestatiemodel (ZPM)


Met ingang van januari 2022 is er door de Nederlandse Zorgautoriteit (https://www.nza.nl) een nieuw bekostigingssysteem voor de GGZ ingevoerd: het zorgprestatiemodel. Dit betekent dat afhankelijk van de setting, de behandelende discipline, het type consult en de tijdsduur tarieven zijn vastgesteld.  Er zijn twee typen consulten: diagnostiek (intake- en adviesgesprekken) en behandeling. 
Om voor vergoeding van de behandeling in aanmerking te komen moet er sprake zijn van een DSM-5 stoornis. De behandeling van de volgende klachten/problemen worden niet vanuit het basispakket vergoed: burn-out, relatieproblemen en aanpassingsstoornissen. Behandeling is in deze gevallen wel mogelijk, hiervoor geldt een apart tarief.


Zorgvraagtypering


Onderdeel van het ZPM is de zorgvraagtypering. Op basis van de intake vul ik een vragenlijst (HoNOS+) in waarin de zorgvraag en problematiek vastgesteld worden. Dit leidt tot een zorgvraagtypering in de vorm van een code. 

 

Specialistische GGZ en Basis GGZ


Behandeling kan plaatsvinden in de Specialistische GGZ (SGGZ) of Basis GGZ (BGGZ). Dit hangt van de verwijzing en de hulpvraag af. De tarieven zijn gelijk, maar voor de BGGZ geldt dat het aantal sessies beperkt is. 

 

Zelfbetalers

Indien je dat wenst, dan is het mogelijk om de behandeling zelf te betalen. Dit betekent dat er geen informatie naar de zorgverzekeraar gaat. De tarieven zijn gelijk aan de tarieven van de verzekerde zorg (en vrijgesteld van BTW).
Hieronder staan de meest voorkomende typen consulten en de bijbehorende tarieven. Een intakegesprek (diagnostiek) duurt 60 minuten, een therapiesessie (behandeling) duurt 45 minuten, tenzij anders met je afgesproken. Het gaat hierbij om de directe tijd (duur van het gesprek), de indirecte tijd voor verslaglegging e.d. is in dit tarief verrekend. Ik hanteer op de factuur de tarieven zoals die door de Nederlandse Zorgautoriteit, in opdracht van de overheid, zijn vastgesteld. Voor een volledig overzicht zie: zorgprestatiemodel.nza.nl


Klinisch psycholoog

  • Diagnostiek (intake) 60 minuten: 252,86
euro

  • Diagnostiek 75 minuten: 307,90 euro

  • Diagnostiek 90 minuten: 377,61 euro

  • Behandeling 45 minuten: 187,95
euro

  • Behandeling 60 minuten: 222,11 euro

  • Behandeling 75 minuten: 273,15 euro

  • Behandeling 90 minuten: 333,80 euro

​

Overig

  • Intercollegiaal overleg kort >5 min: 30,99

  • Intercollegiaal overleg kort >15 min: 89,24

  • Niet-basispakketzorg consult: 138,15

​

No show
Afspraken kunnen tot 24 uur van te voren kosteloos worden afgezegd, daarna wordt 50 euro in rekening gebracht. De reden hiervoor is dat de vrijgevallen plekken niet meer kunnen worden opgevuld. De kosten van een no show worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Heb je een afspraak afgezegd, dan neem je zelf contact voor het maken van een nieuwe afspraak.

© 2024 Praktijk Sense

bottom of page